- Σικάγο
- (Chicago). Πόλη (8 116000 κάτ.) των ΗΠΑ στην Πολιτείας Ιλινόις, στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Μίσιγκαν, κοντά στις εκβολές των μικρών ποταμών Σικάγο και Κάλιουμετ. Σε αριθμό κατοίκων είναι η δεύτερη πόλη των ΗΠΑ (μετά τη Νέα Υόρκη) και από τις μεγαλύτερες του κόσμου.
Ταπεινό χωριό ακόμα στις αρχές του περασμένου αιώνα, το Σ. αναπτύχθηκε ταχύτατα μετά το άνοιγμα της πλωτής διώρυγας, που συνδέει τον ποταμό Ιλινόις, παραπόταμο του Μισισιπή με το Μίσιγκαν (1848), και την κατασκευή της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής (1852). Στη ραγδαία ανάπτυξη του συνέβαλε η μεγάλη μετανάστευση Γερμανών, Ρώσων, Ιρλανδών, Πολωνών, Ιταλών, Σουηδών κλπ., των οποίων οι απόγονοι αποτελούν σήμερα περίπου το ένα τρίτο του αστικού πληθυσμού. To 1S71 μια πυρκαγιά κατάστρεψε σχεδόν ολόκληρη την πόλη, της οποίας τα σπίτια ήταν σχεδόν όλα από ξύλο, και η ανοικοδόμηση έγινε με νεώτερα πολεοδομικά κριτήρια. Εκεί δημιουργήθηκαν πραγματικά οι πρώτοι ουρανοξύστες και από εκεί, με την επίδραση των εκπροσώπων της σχολής του Σικάγου, οι νέες αρχιτεκτονικές τάσεις διαδόθηκαν στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα το δάσος των ουρανοξυστών του Λουπ, της εμπορικής συνοικίας του Σ., μόνο με τη Νέα Υόρκη μπορεί να συγκριθεί.
Με τη θέση της στην έξοδο των Μεγάλων Πεδιάδων και στο σημείο που συναντιούνται οι ατμοπλοϊκές γραμμές των Μεγάλων Λιμνών, η πόλη έγινε γρήγορα το λιμάνι εξαγωγής και η αγορά των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων όλου του Μιντλ Ουέστ· σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικανικά βιομηχανικά κέντρα με κολοσσιαίο εξοπλισμό, ειδικά σε ότι αφορά το σιδηρουργικό και το μεταλλο-μηχανικό τομέα (σιδηροδρομικές κατασκευές, γεωργικές μηχανές, ναυπηγεία), τον ηλεκτρικό, τον ηλεκτρονικό, το χημικό και τον πετροχημικό, καθώς και τη βιομηχανία τροφίμων (το Σ. διαθέτει τα μεγαλύτερα σφαγεία του κόσμου), την επιπλοποιία και τη βιβλιεκδοτική.
Δεν είναι μικρότερη η σημασία του Σ. ως κέντρου διαμετακομιστικού εμπορίου. Είναι επίσης το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό κέντρο του κόσμου· η κίνηση που σημείωσε το λιμάνι του μετά το άνοιγμα της θαλάσσιας οδού του Σαιντ Λώρενς αυξάνει συνεχώς και ήδη υπερβαίνει τα 40 εκατ. τόνους το χρόνο. Η πόλη διαθέτει επίσης μεγάλα και σύγχρονα αεροδρόμια.
Αλλά το Σ. είναι και ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα των ΗΠΑ, με πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα (όπως το φημισμένο καθολικό πανεπιστήμιο, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα του Λογιόλα και το πανεπιστήμιο του Σικάγου που ιδρύθηκε το 1892), βιβλιοθήκες, μεγάλα μουσεία και επιστημονικά ιδρύματα. Εκεί το 1942, ο Ενρίκο Φέρμι και οι συνεργάτες του πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πυρηνική αντίδραση (ατομική στήλη).
Ουρανοξύστες στο Σικάγο, την πόλη όπου γεννήθηκε η σύγχρονη αμερικανική αρχιτεκτονική. Δεύτερη, μετά τη Νέα Υόρκη, πόλη των ΗΠΑ σε πληθυσμό, το Σικάγο είναι επίσης μεγάλο πολιτιστικό κέντρο και, χάρη στο συγκοινωνιακό δίκτυο και το μεγάλο λιμάνι του στη λίμνη Μίσιγκαν, εμποροβιομηχανικό κέντρο.
Χιονισμένο τοπίο στη πόλη Σικάγο (φωτ. ΑΠΕ).
Κεντρικός δρόμος στο Σικάγο (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.